Denník N

Pýtajte sa všetci Fica na Achillovu pätu

Foto - TASR
Foto – TASR

Problém je tá polovica peňazí, ktorá cestou z Dôvery nekončí v Pente, ale u druhého akcionára poisťovne – vo firme Prefto.

Takmer čokoľvek sa bude diať v zdravotníctve, predseda vlády má dosť tvárnu chrbticu na to, aby predstieral, že o tom ani netušil, že to rieši, že všetkých povyhadzuje. Až z toho napokon vyjde silnejší a populárnejší.

Iba že by jeho kritici dlhodobo a presne mierili na miesto, kde je nekrytý, kde je jeho dvojtvárnosť priezračná a kde ide aj o peniaze jeho najbližších. Achillova päta Roberta Fica sú skutočné zisky zdravotnej poisťovne Dôvera, ktoré len spolovice tečú do Penty.

Miroslav Beblavý (Sieť) od stredy skúša toto Ficovo slabé miesto zamerať. Ak bude trpezlivý, ak sa k nemu pridajú aj kolegovia z opozície a ak si premiérom nenechajú nadiktovať inú tému, zaženú ho do kúta.

Beblavý v stredu zvolil pre rozprávanie príbehu Dôvery príťažlivý slogan „najväčšia zdravotnícka schránka“. Myslel tým fakt, že v schránkových firmách majiteľov Dôvery skončilo len minulý rok ešte o sto miliónov eur viac, ako bol oficiálne vykázaný zisk Dôvery.

Beblavý pripomína, že aj na pomery slovenského zdravotníctva ide o veľkú sumu. Dôvera vyrába majiteľom profit väčší, ako je ročný objem všetkých verejných obstarávaní slovenských nemocníc. Viac zrejme nezarábajú ani kliky, ktoré obchodujú so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Preto to možno nazývať najväčšia zdravotnícka schránka.

Ak by však šlo len o to, že tie peniaze z Dôvery odchádzajú do schránky na Cyprus, Roberta Fica by to samozrejme nijako nekompromitovalo, práve naopak. On je predsa otec myšlienky zoštátnenia Dôvery, on je bojovník proti vysokým ziskom zdravotných poisťovní.

Problém je tá polovica peňazí, ktorá cestou z Dôvery nekončí v Pente, ale u druhého akcionára poisťovne – vo firme Prefto. Jej oficiálnym majiteľom je právnik Daniel Futej.

Mimo záznamu sa, samozrejme, nikto ani nesnaží tváriť, že je to aj reálny vlastník. Skutočný úžitok z tejto schránky majú Robertovi Ficovi blízki podnikatelia, medzi ktorými minimálne na začiatku bol aj Juraj Široký.

Stručne: Penta Širokého v roku 2009 požiadala o pomoc pri kúpe menšej poisťovne Apollo. On vybavil, čo mal, a Penta za to nechala Preftu polovicu už relatívne veľkej zdravotnej poisťovne Dôvera. Pentu to niečo stálo, no môže na Ficovu zdravotnícku achilovku tlačiť ako nikto iný.

Zdá sa vám to šialené – veď Fico predsa chcel Dôveru vyvlastniť a Penta sa hlasne bránila?

Vysvetlenie je jednoduché. Ak by štát pod vedením Fica akcionárov Dôvery draho vyvlastnil, Široký a spol. (a napokon aj Penta) by na tom za jasotu publika len zarobili.

Nestalo sa tak zrejme aj vďaka tichému odporu niekoľkých byrokratov, ktorí poctivo hľadali spôsob, ako by štát za Dôveru zaplatil čo najmenej a nebol pritom žalovaný.

To, samozrejme, Fico a Zvolenská dovoliť nemohli, lebo by na tom nezarobil Široký (a Penta). Preto práce na vzniku jednej zdravotnej poisťovne pred rokom prestali.

Ak sa opozícii podarí tento príbeh verejnosti vysvetliť, môže Ficovi donekonečna vykrikovať, že Smer nie je bojovníkom s Pentou (ako sa tvári), ale minimálne v prípade „najväčšej zdravotníckej schránky“ sú Ficovi ľudia jej obchodným partnerom.

To by potom premiérovo PR spomínalo na kachličkára, drahé cétečká a tupého rapera v správnej rade ako na zlaté časy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie