Denník N

Panta Rhei bojkot nevidí, hrozí právnikmi

Časopis Zem a vek silnie, je v stánkoch aj pri pokladniach v Panta Rhei. Foto - Projekt N
Časopis Zem a vek silnie, je v stánkoch aj pri pokladniach v Panta Rhei. Foto – Projekt N

Čitatelia kníh ohlasujú, že prestanú kupovať knihy v Panta Rhei pre propagovanie Tibora Eliota Rostasa. Šéf siete si všimol iba pár takých ľudí.

[tab: Čo sa deje]

Čitatelia kníh ohlasujú, že prestanú kupovať knihy v Panta Rhei pre propagovanie Tibora Eliota Rostasa. Šéf siete si všimol iba pár takých ľudí.

Veľká sieť kníhkupectiev Panta Rhei môže mať pred Vianocami problém. Niektorí zákazníci ho začínajú bojkotovať pre propagovanie Tibora Eliota Rostasa, vydavateľa časopisu Zem a vek. Ten  o sebe tvrdí, že odkrýva skutočnú pravdu o svete a sprisahania.

Tibor Eliot Rostas je už slávny. Na prezentácii jeho novej knihy v Panta Rhei v utorok podvečer jeho fanúšikovia zaplnili poschodie kníhkupectva. Tvrdil tam, že každú jeho reláciu Mlčanie počúvalo aj stotisíc ľudí.

Na bojkot kníhkupectva vyzývajú ľudia priamo na jeho facebookovej stránke, kde Panta Rhei pozývalo na debatu s Rostasom. Desiatky ľudí píšu, že v týchto kníhkupectvách prestávajú nakupovať. „Keď dávate priestor takémuto hňupovi na propagovanie nezmyslov a konšpirácií, tak tento rok budem vianočné knižné darčeky nakupovať radšej niekde inde,“ píše napríklad jeden. „Máte o zákazníka menej,“ píše ďalší. Viacerí sa zasa zastávajú Rostasa a slobody slova. O bojkote napísal aj portál omediach.com.

Generálny riaditeľ Panta Rhei si žiaden bojkot nevšimol. „My neevidujeme žiadny bojkot, žiadny nenastal. Sú nejaké konšpiračné stránky, ktoré porušujú autorské práva a deformujú naše logo, načo budeme robiť nejaké právne kroky,“ povedal pre Projekt N (rozhovor na druhej záložke). Jedna z facebookových skupín má ako profilový obrázok preškrtnuté logo Panta Rhei.

K bojkotu sa pridal aj bloger Samo Marec. „Kníhkupectvo má plné právo pozývať hostí podľa svojho výberu. Ja mám na druhej strane právo nenakupovať tam, kde dostávajú priestor myšlienky, ktoré považujem za nebezpečné,“ hovorí Marec.

Je to koordinované, vraví Rostas

„Ak sú tendencie urobiť bojkot, tak sú koordinované,“ reagoval Rostas na bojkot. „Spôsob, akým je to komunikované a vedené, vykazuje všetky známky toho, že to je koordinovaná záležitosť,“ vysvetľoval vo vysielaní internetového rádia Slobodný vysielač, ktoré publikuje podobné názory ako on. „Zarážajúce na tom je, že nikto ešte nemohol tú knihu čítať.“ Vyzýva ľudí, aby v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu, to nahlásili polícii.

Zem a vek píše o tom, že svet ovláda zopár mocných, spochybňuje útok na Dvojičky z 11. septembra 2001, za viacerými mocnými vidí Židov, prezentuje často proruské názory, ale napríklad aj kritizuje prešľapy vlády Roberta Fica. Časopis vychádza na drahom lesklom papieri a jeho vydavateľ tvrdí, že žijú najmä z predplatného.

„Celý svet zažíva v súčasnej epoche novú konfiguráciu síl a spôsobov vládnutia. Skutoční vládcovia a ich moc sú pritom kamuflovaní ilúziou slobodných volieb, mýtom o demokracii a technológiami sofistikovanej propagandy,“ píše napríklad Rostas v jednom zo svojich textov v časopise Zem a vek, ktorý má tiež pravidelnú reláciu v rádiu Viva Metropol.

Na prezentácii v Panta Rhei Rostas hovoril o tom, že svoje publikum vidí ako rozhľadené. Nepotrebujú podľa neho žiadne tituly, aby sa zaujímali o svet okolo seba. Veľkú časť svojej reči venoval obrane pred kritikmi, ktorých nechcel menovať. Potom prečítal kapitolu zo svojej knihy plnú cudzích slov a odoborných termínov, ľudia sporadicky prikyvovali.

V Artfore ho nemajú

Rostasove knihy nepredávajú napríklad v kníhkupectvách Artforum. „Rostasa nemáme v kníhkupectve Artforum preto, lebo si myslíme, že na naše pulty nepatrí. Tak ako aj iné knihy, ktoré jednoducho nemáme. Každý hlasný bojkot urobí pánovi Rostasovi len väčšiu reklamu a tú by si rozhodne zaslúžili celkom iné knihy a myšlienky,“ hovorí spisovateľka Monika Kompaníková z Artfora.

Panta Rhei je veľkou celoslovenskou sieťou kníhkupectiev s 36 predajňami. Po problémoch do siete v roku 2012 vstúpila firma Diversified Retail Company, finančným partnerom operácie bola skupina J&T.

[tab: Rozhovor so šéfom Panta Rhei]

Šéf Panta Rhei: Dávame priestor každému

Generálny riaditeľ siete Panta Rhei Peter Kočalka hovorí, že väčšina ľudí ich v spore o Rostasa skôr podporuje.

K bojkotu Panta Rhei sa ľudia hlásia priamo na vaše facebookovej stránke, kam ste dali pozvánku na včerajšiu akciu pána Rostasa. Len pri letmom spočítaním tam desiatky ľudí píšu, že u vás prestávajú nakupovať knihy.

„Ja som tam možno videl dvoch takých, ostatní nás skôr podporujú.“

Je ich tam viac. Nevidíte teda v bojkote problém?

„Neexistuje žiaden bojkot.“

Nemáte dôvod zvažovať, že by ste pána Rostasa ako kníhkupectvo nepropagovali?

„Pána Rostasa nepropagujeme. Dávame priestor akémukoľvek autorovi, ktorý neporušuje zákony.“

Priamo pri pokladniach vášho kníhkupectva je pravidelne Rostasov časopis Zem a vek a pri nich napríklad aj Týždeň. To je na základe nejakej platenej služby, alebo ako sa tam dostanú?

„To je naša obchodná politika. To s vami nemusím riešiť.“

Musia za to vydavatelia platiť?

„To sú naše obchodné podmienky, v ktorých sme viazaní mlčanlivosťou.“

V jednom z posledných čísel písal časopis Zem a vek o rakovine a v zásade nabáda ľudí, aby sa neliečili konvenčnou liečbou. A to aj na základe viacerých nesprávne interpretovaných faktov. Nie je ani to dôvod, aby ste sa zamysleli nad tým, či je v poriadku ten časopis ponúkať?

„Ja by som vám iné ponúkol, príďte k nám na besedu. Zorganizujeme besedu na Poštovej, aby tam bola aj druhá strana. Pozvite účastníkov, my ich tiež pozveme. Spropagujeme to na našom Facebooku presne tak isto a môžete dať svoj názor.“

Takže pozývate kohokoľvek na besedu, aby ste mu dali priestor?

„Kohokoľvek, to by som netvrdil. Určite nechceme propagovať fašizmus. Keď človek nebude porušovať zákony a bude to v určitých literách etiky, tak s tým nemáme absolútne žiadny problém. Ak ide o témy o knihách, nie je problém. Takže zúčastníte sa besedy, viem vás spojiť s kolegyňou?“

Nemyslím si. Ďakujem, dovidenia.

„Dovidenia“

[tab:END]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie