Denník N

Slováci zdolali Čechov a v semifinále ich čaká Kanada

Po tretí raz v histórii bude slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov hrať na svetovom šampionáte o medaily.

Po tretí raz v histórii bude slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov hrať na svetovom šampionáte o medaily.

MONTREAL. Slovenská hokejová reprezentácia zdolala vo štvrťfinále juniorských majstrovstiev sveta Česko 3:0 a v boji o finále ju čaká domáca Kanada.

Mužstvo, ktoré sa chcelo najmä vyhnúť bojom o záchranu, tak bude napokon bojovať o medaily.

„Nikto pred turnajom nečakal, že by sme sa mohli dostať medzi najlepšiu štvorku,“ hovoril pre NHL.com kapitán tímu Martin Réway. „Teraz tam sme a možné je všetko.“

Bokrošov úspech

Slovenský tím dostal do vedenia na konci prvej tretiny Michal Kabáč, viackrát ho podržal bezchybný brankár Denis Godla a výsledok v závere poistili hráči elitného útoku.

Zápas proti Čechom, ktorí mali káder postavený na strieborných medailistoch z vlaňajších MS do 18 rokov, však nebol ani tak o individualitách, ako o výbornom tímovom výkone.

Je to len tretí raz v histórii a prvý raz pod vedením Ernesta Bokroša, keď sa Slovákom podarilo preraziť do najlepšej štvorky.

„Veľmi dobre sme sa pripravili, videl som všetky štyri zápasy, ktoré tu český tím hral,“ povedal Bokroš pre oficiálnu stránku šampionátu. „Pre nás je tento zápas, ako keď Kanada hrá proti Amerike.“

Naposledy sa Slováci prebojovali do semifinále v Ottawe 2009, keď tím s brankárom Jaroslavom Janusom či útočníkom Tomášom Tatarom šokujúco zdolal Američanov 5:3 a napokon skončil štvrtý.

Doteraz jedinú medailu v histórii Slovenska – bronz – získal pred šestnástimi rokmi tím okolo Mariána Gáboríka.

„Je to skvelý pocit a myslím, že všetci na Slovensku sú na nás hrdí. Som si istý, že dnes v noci sa na zápas pozerali,“ uviedol Réway.

„Slováci dnes túžili po víťazstve viac ako my,“ priznal asistent českého trénera Pavel Trnka.

Výborná obrana

Tréner Bokroš postavil taktiku na dobre organizovanej obrane a jeho zverenci v opatrnej prvej tretine veľmi dobre bránili. Sami mali väčšie šance a vedenie si zaslúžili.

V štrnástej minúte sa Cehlárikova strela odrazila od žŕdky a potom od betónu brankára Miroslava Svobodu, ale ten puk predsa len zachytil tesne pred tým, ako celý prešiel cez bránkovú čiaru. Za bránkou sa síce rozblikalo červené svetlo, ale rozhodcovia gól po zhliadnutí videozáznamu neuznali.

74 sekúnd pred koncom tretiny však už Česi inkasovali, keď sa pred ich bránku natlačil Kabáč, jeho bekend sa odrazil od Svobodu a puk sa dokotúľal až do bránky. David Pastrňák ho síce ešte zastavil, ale už za čiarou.

Najväčší tlak mali Česi v druhej tretine. Do najlepšej príležitosti sa pri slovenskej presilovke dostal Ondřej Kaše, keď na modrej čiare zaváhal Patrik Koyš, ale nájazd zakončil strelou do žrde. „Druhá tretina bola pre nás zlomová,“ povedal český asistent Trnka. „Nestrelili sme žiadne góly, oni pokračovali vo svojej hre a my sme sa nedokázali presadiť.“

V ďalšom priebehu Čechom nepomáhali ani početné presilovky. Našich vylúčili celkovo päťkrát, no pri všetkých oslabeniach sa výborne bránili.

Slováci rozhodli päť minút pred koncom. Česi umožnili Cehlárikovi pred bránkou dve dorážky a ten strelil druhý gól na turnaji.

V záverečnej power-play skóroval Réway. „Teraz vyzerám ako špecialista na góly do prázdnej,“ usmieval sa kapitán, ktorý takto skóroval aj proti Nemecku. „Som rád, že mi tréner verí na posledné minúty zápasu.“

„Od začiatku sme verili, že zápas vyhráme,“ hovoril jeden z hrdinov zápasu, brankár Denis Godla, ktorý nepustil ani jednu z 34 českých striel.

A teraz Kanada

Slovákov v semifinále čaká Kanada, s ktorou úvodný zápas na turnaji prehrali 0:8.

„Nemôže to byť horšie ako v prvom stretnutí,“ verí Réway. „Bol to náš prvý zápas a pre niektorých chalanov prvý zápas na juniorských MS vôbec, boli dosť nervózni. Myslím si, že naše výkony sa neustále zlepšujú a teraz sme už iný tím.“

Zápas sa hrá v Toronte v noci na pondelok o 2.00 nášho času. Ešte predtým sa v prvom semifinále stretnú Rusi so Švédmi.

 

Štvrťfinále

Česko – Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Góly: 19. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Lantoši, Rosandič), 60. Réway. Vylúčení: 2:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 34:36, 7696 divákov.
USA – Rusko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Švédsko – Fínsko 6:3 (0:0, 3:3, 3:0)
Kanada – Dánsko 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)

Semifinále

nedeľa 4. januára: 22.00 h: Švédsko – Rusko
pondelok 5. januára: 02.00 h: Kanada – Slovensko

O medaily

pondelok 5. januára o 22.00 h: o 3. miesto
utorok 6. januára o 02.00 h: finále

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie